Kundalini Yoga

kelly banner

OVER KUNDALINI YOGA:

1 2 24zero 220x3001

It's not what you do, but the courage and commitment that you bring to what you do.' Yogi Bhajan

 

Wat is Yoga?

Het is een eeuwenoude discipline die erop gericht is je lichaam gezond te houden, maar ook om stress en spanning te helpen voorkomen. Oude culturen (India, Azië, en in het Midden-Oogsten) ontdekten dat we, door onze aandacht te richten naar het eigen diepste innerlijke, een kans krijgen om bewust te worden van de diepere wortels van onze frustraties, angsten en problemen, zoals lage rugklachten, migraine,.. waarvan we niet weten hoe er precies mee om te gaan. Yoga is dit “hoe”.

 

Yoga komt van het Sanskriete yugit of het bijbelse yoke en betekent “samenbrengen”.
Yoga is de vereniging van het individuele bewustzijn met het oneindige bewustzijn.
Als we daarin slagen leven me meer “in harmonie” met het geheel. Dan kunnen we ervaren wat “echt geluk” is. Concreet betekent dat ook dat we onze gedachten leren onder controle te houden. Een yogi is iemand die steunt op het hoogste bewustzijn: GOD (wie of wat GOD voor jou ook moge betekenen).

 

Ook vandaag nog, misschien wel meer dan ooit in een tijd van informatie-overload, een teveel van keuzemogelijkheden, maar ook druk, bewijst Yoga haar doeltreffendheid.
Yoga bestaat uit een reeks van lichamelijke oefeningen, ademhalingsoefeningen en meditatie.
Yoga helpt je eigen natuurlijke levenskracht te ontwaken, hetgeen resulteert in een algemeen welbehagen in het lichaam en een diepe ontspanning van de geest.

 

Wat is Kundalini Yoga?

 

Kundalini Yoga wordt ook de yoga van het bewustzijn genoemd, realiseert bewustzijn in korte tijd en is voor iedereen toegankelijk, of je nu zakenvrouw of huisman bent.

Kundalini yoga werd aan het eind van de zestiger jaren door Yogi Bhajan (1929-2004) uit Noord-India naar het westen gebracht. Yogi Bhajan was meester in Kundalini Yoga en Witte Tantra Yoga.

 

Uit Kundalini yoga zijn alle vormen van yoga voortgekomen. Veel Kundalini yoga-oefeningen zijn doorgaans dynamisch en de aandacht wordt sterk gericht op het voelen en waarnemen van de eigen lichaamsenergie.
De adem heeft een centrale plaats en wordt bij alle oefeningen bewust geleid.
De meditaties na de oefeningen maken ons bewust van de oneindige scheppingskracht in onszelf en in het universum.
Ook wordt er vaak met mantra’s gewerkt(= helende vibratie) in het Gurmukh, een oude heilige taal uit India en mudra’s (een vinger(hand)positie die energiestroom vastzet, bezegeld, en op die manier bepaalde reflexzones in het brein stimuleert).

 

Ook in mijn les zeggen mensen dat ze snel effect bekomen met deze yogavorm.
De intuïtie wordt aangescherpt, de zelfkennis vergroot en het ongelimiteerde creatief potentieel(=kundalini) wordt vrijgemaakt dat in elk mens aanwezig is.
Deze vorm van yoga is moeilijk uit te leggen met de mind omdat kundalini yoga een proces in gang zet dat voorbij de mind gaat, je dient het met je hart te ervaren.
Voel je de impuls om zelf meester te worden over je gezondheid en je leven? Wil je bewuster in het leven staan? Dan is dit het moment om aan Kundalini Yoga te beginnen.

 

Voordelen:

 

-stressvermindering: Dankzij de ontspannende werking van yoga zal er zich een daling van het stresshormoon cortisol plaatsvinden in het lichaam. Bijkomende voordelen voor het lichaam zijn een verlaging van de bloeddruk en het hartritme, een verbeterde spijsvertering en een verhoogde immuniteit. Verder verzacht yoga symptomen van angst, depressie, vermoeidheid, astma en slapeloosheid.
-versterking van het zenuwstelsel
-stimuleren van de bloedcirculatie,lymfevocht:wat ten goede komt van het klierstelsel. Yoga masseert deze klieren, reinigt ze, houdt ze vitaal. Veel yogaoefeningen passen de werking aan van het endocriene systeem door het stimuleren van de hypothalamus, door ritmische ademhaling, en door het effect van mantra’s.
-verbeterde ademhaling: Yoga leert mensen trager en dieper adem te halen. Dit leidt tot een betere longfunctie en het lichaam wordt erdoor aangespoord om te ontspannen. Zodoende verhoogt de hoeveelheid zuurstof die door het lichaam wordt opgenomen.
-pijnverlichting: Studies hebben aangetoond dat het uitoefenen van yoga asanas (houdingen) en meditatie, of een combinatie van beide, de pijn verlicht van zowel kankerpatiënten, MS-patiënten, personen met immuniteitsziektes en een hoge bloeddruk, als van mensen met rug-en nekklachten en andere kwalen. Volgens sommige yogi helpt yoga zelfs bij het verwerken van emotionele pijn;
-innerlijke rust: Dankzij de meditatieve aspecten van yoga plaatst de mens zich een op meer bevredigende spirituele manier in het leven.
-kundalini yoga is ook een levensstijl: een koude douche nemen, het dragen van lichtkleurige kledij, een vegetarisch dieet,

 

Mantra:

 

Mantra’s zijn geluidvibraties, een soort van energie die door haar structuur, kracht, ritmische herhaling van heilig bekrachtigende woorden effect hebben op de chakra’s en de menselijke psyche, kortom je bewustzijn verhogen.
Een mantra is een techniek om het denken te regelen of om patronen van de mind te veranderen.
De combinatie van geluid, resonantie en ritme van een mantra verandert de staat van bewustzijn die weer het patroon bepaalt van de gedachtenstroom.

 

Wat is meditatie?

 

Meditatie is een techniek of een proces dat leidt naar een wakkere staat van bewustzijn, waarbij je minder op “automatische piloot” gaat leven, maar meer in het Nu moment bent. Meditatie is niet hetzelfde als ontspanning, het is wel focus.

Bovendien is het ook een techniek waarbij het innerlijke geruis van gedachten wordt aanschouwd zonder er in te blijven hangen.
Je kan ook zeggen dat meditatie een mentale douche brengt. Meditatie zuivert ook de onderbewuste geest.
Uiteindelijk komt er ruimte vrij voor je essentie, de golf van je ziel.

 

Hoe ziet een les eruit?


- intunen met een mantra
- opwarming
- kriya (= vaste reeks van oefeningen (asana’s) of ademhalingsoefeningen teneinde een bepaald effect te bekomen). Er zijn heel veel kriyas, elke les beoefenen we een andere thema (vb. opbouwen van weerstand, detox lever, versterken van de aura, ...).
- relaxatie (Relaxatie geneest het lichaam en laat toe dat de mind-body veranderingen als gevolg van de kriya worden geïntegreerd).

- soms ook een meditatie

Elk les is anders. De ene keer meer dynamisch dan de andere keer. Maar altijd wordt er aandacht gegeven aan "het veilig in een pose gaan", het correct gronden en het juiste alignement van een asana(of yogahouding).

 

 

Wekelijkse yogalessen in Sint-Genesius-Rode

 

Voor wie? Kundalini Yoga kan door iedereen beoefend worden (ongeacht leeftijd, geslacht, graad van lenigheid, conditieniveau, lichamelijke beperking,…). De lessen staan open voor mensen vanaf 14 jaar.

 

Waar en wanneer? Voel je welkom in De Boesdaalhoeve, Hoevestraat 67, Sint-Genesius-Rode op woensdagavond van 18u30 tot 19u45 of van 20u15 tot 21u30.

 

Parkeren doe je in de Toekomstlaan.
Je kan best je eigen yogamatje, deken en kussen meenemen. Je draagt losse kleding zodat je vrij kan ademen en bewegen.

 

De prijs is 90 euro voor 10 lessen (kaart 5 maanden geldig). Voor een losse les betaal je 12 euro, ook voor een proefles.

 

TIP: Het beste is om twee uur voor je begint met yoga-oefeningen te doen, niet meer te eten. Het drinken van water is geen probleem, integendeel, om de reinigende processen die yoga op gang brengt te ondersteunen, is het goed om voor, na en zelfs tijdens de les water te drinken.

 

Workshop: Vrouwen en Stress.

Ik ben heel blij jullie te mogen uitnodigen voor de Workshop "Vrouwen en Stress" door Hariang Kaur te Sint-Genesius-Rode in de Boesdaalhoeve (Hooizolder), Toekomstlaan 32B op zaterdag 14 december 2019 van 10u30 tot 17 uur.

Tijdens de workshop ervaren we wat Kundalini Yoga-oefeningen, meditaties, diep werkende ontspanningsoefeningen en een yogische massage voor ons kunnen doen om stress los te laten.

Het boek “So Stressed” van de Amerikaanse gynaecologen Stephanie MacClennan en Beth Hamilton is een inspiratiebron geweest voor deze workshop. De auteurs schrijven dat de gevolgen van stress extremer zijn bij vrouwen dan bij mannen. Ze beschrijven 4 types stress en geven praktische tips voor elk type om het stressniveau zo laag mogelijk te houden.

 

Deze workshop wordt geleid door Christine Michon (Hariang Kaur). Zij is Kundalini yogalerares en Lead Trainer van de KRI Kundalini yogalerarenopleiding Level 1 en 2 in Enschede. Ze heeft een eigen 3HO Yogacentrum in Enschede waar ze dagelijks lesgeeft. Verder heeft ze de opleiding voor transpersoonlijke psychotherapie bij Centrum Boswijk gevolgd. Ze is Conscious Pregnancy yoga teacher en heeft verschillende boeken over Kundalini yoga en voeding geschreven.

Voor meer informatie zie http://3honederland.nl/opleiding/de-opleider

Prijs: 85 euro. Bij inschrijving en betaling voor 14 oktober 2019: 75 euro.

Na 1 december geen annulatie meer mogelijk. Indien toch annulatie na 1 december wordt enkel een

bedrag van 20 euro (administratieve kost) terugbetaald.

Inclusief lunch en cursusmateriaal

Hoe inschrijven: via Kristina De Crem (Kevalnam Kaur), info@sprankeling.be of via

0479/944.461 - www.sprankeling.be

Bij inschrijving graag voorschot van 20 euro op rekeningnummer: BE82 9730 7511 0568

 

 

Radiant Woman Circle-Vrouwelijk leiderschap: drie zondagvoormiddagen van 9u30 tot 11u30 te Pepingen op 8 en 29 september, 20 oktober 2019.

IMG 02971


Genieten van je unieke vrouwelijke kracht. In verbinding komen met je essentie. Een moment om met elkaar te delen, elkaar te inspireren, te helen en de steun van "zusters" te mogen ontvangen. Vreugde, kleur en plezier.

Mijn motivatie? Ik vind het heerlijk om mensen te verbinden en een "veilige ruimte " te creëren om te zijn zonder maskers, zonder oordeel en van daaruit dicht bij je kracht en uitdagingen te komen. Een vrouwencirkel ervaar ik als een krachtige plaats zonder hiërarchie om elkaar te kruisbestuiven en elkaar te ondersteunen in een proces om ook buiten de cirkel meer zichtbaar en authentiek te zijn. To poke, provoke, confront to elevate

Verloop van de voormiddag?
We ervaren de wijsheid en transformerende kracht van de vrouwenteaching van Yogi Bhajan aan de hand van yoga(kriya) en/of meditatie en mantra. Dans en creatieve technieken. Vrouwelijk leiderschap door intuïtie.
Telkens komt er een thema aan bod om rond te leren en te delen, door mezelf of door de groep aangebracht. Ook yogische gezondheid-en lifestyle tips en kruidenremedies komen aan bod.
Zo zal de ene cirkel meer de focus hebben op uitwisselen, een andere zal eerder meditatief zijn of creatief, ...
Prijs: 60 euro voor de 3 voormiddagen of 25 euro voor een losse voormiddag. Er wordt aangeraden om voor de 3 sessies in te schrijven omdat dit de vertrouwelijkheid en het groeiproces in de groep kan bevorderen.

Waar: Pepingen, Kestersesteenweg 31a.Inschrijven nodig op 0479/944.461 of info@sprankeling.be

 

 AQUARIAN OCHTENDSADHANA

Op zondagochtend 15 september zal er voor de eerste keer een Aquarian ochtendsadhana worden georganiseerd te Pepingen door Kundalini Yogadocenten uit het Pajottenland en omgeving.

Yogi Bhajan gaf ons deze spirituele praktijk in 1992 om ons voor te bereiden op een tijdperk van informatie-overload, hoge druk, competitie en ecologische veranderingen. Deze sadhana wordt in groep beoefend gedurende 2,5 uur voor zonsopgang (ambrosial hours-twilight zone). De specifieke hoek van de aarde met de zon op dat moment van de dag en ons energetisch bioritme zijn ideaal om te zuiveren.
Bovendien versterkt de groepsenergie de zuivering van het onderbewustzijn.
De vroege ochtenduren zijn ideaal voor meditatie doordat er minder mentaal "gechatter " is en minder kans op afleiding.

Hoe verloopt een Aquarian Sadhana?
-reciteren van de Japji (Song of the soul). Door met open hart te reciteren en te mediteren op de klanken (ook al begrijp je de woorden niet) versterk je je meditatieve mind.
-intunen
-yogaset( kriya)
-relaxatie
-7 Aquarius mantra's(62 minuten): MUZIKANTEN: Laat van je horen en begeleid mee deze mantra's.

1. Morning Call (The Adi Shakti Mantra, Long Ek Ong Kars)

Opening van de chakra's voor de Kundalini energie. Bevrijdt ons van de cyclus van karma. Connecteert de ziel met de Universele ziel.

2. Waah Yantee, Kar Yantee

Deze Patanjali mantra versterkt je intuïtie.

3. Mul Mantra
=fate killer

De oorsprong van alle Kundalini mantra's. Deze mantra heeft een vibratie van empowerment en herinnert je ziel aan zijn essentie van puurheid, overvloed en gratie. Met deze mantra kan je je levensbestemming herschrijven.

4. Sat Siri, Siri Akal

Deze mantra geeft moed, kaliber en overwinning. Deze mantra helpt ook om de uitdagingen van deze tijd aan te kunnen en de negatieve reacties op uitdagingen te overwinnen.

5. Rakhe Rakhan Har

Geeft protectie tegen negatieve krachten, binnen en buiten jezelf, die je ervan weerhouden je ware levensbestemming te volgen.

6. Wahe Guru Wahe Jio

Deze mantra geeft een ervaring van extase, kalmeert de negatieve mind, geeft mentale balans en overwinning in het leven.

7. Guru Ram Das Chant

Opening hartcharka. Brengt heling.

Waar? Kestersesteenweg 31 a te 1670 Pepingen. Perkeren kan je doen op de parking van de Appelschuur, rechtover het huis(als je op de parking rijdt aan de rechterkant).
Aanvang? 5 uur einde 7,5 uur.
Prijs? 15 euro/per persoon(een gedeelte van de opbrengst wordt aan goed doel geschonken). Er is thee/water/fruit voorzien.
Inschrijven vooraf nodig.
Wil je meer weten? Sms 0479/944.461(Kristina) of Saskia (0470/915863)

of mail info@sprankeling.be of nammantrakaur@gmail.com(Saskia)

Zie ook de video van Yogi Bhajan:
https://www.youtube.com/watch?v=GK4307fPaPY
'Sadhana gives one the disciplined practice to integrate the body, mind and spirit.' Yogi Bhajan

What is sadhana? It’s a committed prayer. It is something which you want to do, have to do, and which is being done by you. Sadhana is self-enrichment. It is not something which is done to please somebody or to gain something. Sadhana is a personal process in which you bring out your best.' Yogi Bhajan

 

 Ik ben heel blij jullie opnieuw te mogen uitnodigen voor de Belgische mantra groep Harmanderpal:

Meditatie Healing the wounds of love te Sint-Genesius-Rode

 

Op zondagochtend 10 november van 9u30 tot 11u30 in de Boesdaalhoeve te Sint-Genesius-Rode mogen wij opnieuw Harmanderpal verwelkomen.

De ‘healing the wounds of love’ meditatie kent zijn ontstaan via een oud verhaal.
Guru Arjan leefde een tijd gescheiden van zijn vader Guru Ram Das. Hierdoor ervaarde hij een enorm gemis. Hetzelfde soort gemis als van de ziel die naar eenheid verlangt.
In de brieven naar zijn vader drukt hij op de meest pure manier deze liefde en het verlangen uit. De kracht ervan is zo groot dat het als een heling werkt. De mind en het onderbewuste laten vele pijnen los. In de plaats komt de gevoelige, bewuste aanwezigheid en het vertrouwen van de ziel.
De meditatie bestaat uit het zingen van en luisteren naar de eerste vier stanzas van de shabd Hazaray.
Als groep benutten we de mogelijkheid om dit in een specifieke geometrische opstelling te doen, waardoor we de naad gebruiken om de electromagnetische aura te hervormen om de perfecte innerlijke relatie te reflecteren tussen het zelf en de oneindige ziel.
Het is een geschenk voor ons allemaal om dit samen te kunnen beleven.
Prijs: 25 euro. Gaat door bij minstens 20 mensen. Inschrijven doe je op info@sprankeling.be of 0479/944.461.

 

RESOURCE YOURSELF

van dinsdag 26 mei tot zaterdag 30 mei 2020

Herbronningsreis in de Franse Pyreneeën met Kundalini Yoga en shiatsu, meditatie, creatieve tools, natuur & ontspanning

 MDB bien entoureP1090762

 P1070822P1080528

Wil jij graag je vitaliteit een boost geven of opnieuw contact maken met je innerlijke natuur?

 

Het mentale geruis verstillen of gewoon even tot rust komen, zijn en genieten?

Dan is deze reis in een schitterende omgeving echt iets voor jou.

Onze herbronningsreis gaat door in een authentieke Mas omgeven door bergen, in het kleine dorpje Thuès-Entre-Valls in de Franse Pyreneeën tussen Perpignan en Andorra (1 uur rijden vanaf Perpignan).

Mas de Bordes, een oude boerderij van de 18de eeuw is een magische idyllische plek omgeven door bergen, nabij de Gorges de la Carança, een plek om stil te worden en de prachtige natuur te ervaren.

Je kan overnachten in de oude boerderij (gîte) of kamperen aan de voet van de berg naast de wilde paarden.

Als het weer het toelaat kunnen we genieten van een grote buitenkeuken.

Er is een sfeervolle yogaruimte en s'avond kunnen we een kampvuur aansteken.

 

PROGRAMMA:

Er wordt dagelijks aan Kundalini yoga, shiatsu en/of meditatie gedaan, telkens met het doel om het zenuwstelsel te resetten en te versterken (zodat je beter met stress kunt omgaan), de vitaliteit te verhogen en tot ontspanning te komen.

Er is ook een ochtendsadhana (spirituele praktijk) voorzien. Dit is een specifieke beoefening van Kundalini Yoga(2,5 u) waarbij je aan yoga en meditatie doet voor de zon opkomt. Dit is een ideaal moment om jezelf te zuiveren.

Een bezoek aan de warme bronnen, een stiltewandeling en zoveel meer staan ook op het programma.

Je hoeft geen ervaring te hebben met yoga, voor alle niveaus.

 

BEGELEIDING:

Deze reis wordt begeleid en kreeg vorm door het koppel Didier Foucart en Kristina De Crem.

Didier is cranio-en shiatsutherapeut en een gepassioneerd lesgever. Hij houdt van Yoga Intégraal, zijn gezin, de natuur en surfen.

Kristina is shiatsutherapeut en voltooide in 2013 de teacher training Kundalini Yoga bij de Karam Kriya school van Shiv Charan Singh.

Zij geeft ook wekelijks yogales en organiseert regelmatig workshops. Zij houdt van creativiteit, haar gezin, de natuur en de sprankeling in het leven.

De begeleiding wordt afhankelijk van de groep in het Nederlands en het Frans gedaan.

 

PRAKTISCH:

 

We genieten van een lekkere bio-vegetarische keuken, met zorg klaargemaakt door het gastkoppel Rosalie en Vic.

Prijs: 490 €(verblijf op de camping) en 580 €(verblijf in een gite). Alles inbegrepen, met uitzondering van het transport. Te betalen voor afreis, uiterlijk op 30 maart 2019, ofwel cash aan Didier of Kristina ofwel via overschrijving op rekeningnummer BE82 9730 7511 0568.

Waar? Mas de Bordes in het dorpje Thuès entre valls tussen Perpignan en Andorra.

Aankomst voorzien dinsdag rond 15 uur (Ryanair: vertrek Charleroi rond 10u, aankomst om 12u in Perpignan).Vertrek zaterdag om 10uur (Ryanair: Perpignan naar Charleroi aankomst 12u25).

 

HOE INSCHRIJVEN:

 

Je kan nu al inschrijven door een e-mail te sturen naar info@sprankeling.be.

Het maximum aantal deelnemers is 12 personen. Vanaf 6 mensen gaat de reis gegarandeerd door.

Bij inschrijving verwachten we een voorschot van 200 euro.

Wanneer je inschrijft en het inschrijvingsformulier ondertekent is dit steeds definitief.

Anneleringsvoorwaarden:

Wanneer je afzegt voor 28 april 2020, zal je betaling wordt gerestitueerd minus 50 € administratiekosten.

Bij afzegging na 28 april 2020 vindt geen restitutie plaats.

Je kan ons ook bereiken bij verdere vragen : Kristina (0479/944.461) of Didier (0496/65.68.60).

IMG 20181021 WA0001

Wat is kundalini yoga?

IMG 02521

Kundalini Yoga wordt ook de yoga van het bewustzijn genoemd, realiseert bewustzijn in korte tijd en is voor iedereen toegankelijk, of je nu zakenvrouw of huisman bent.

Kundalini yoga werd aan het eind van de zestiger jaren door Yogi Bhajan (1929-2004) uit Noord-India naar het westen gebracht. Yogi Bhajan was meester in Kundalini Yoga en Witte Tantra Yoga.

Lees meer..

Shiatsupraktijk

IMG 02641

Natuurlijke begeleiding voor een vitaal en bewust leven in balans
relaxatie
heel worden
bij jezelf komen bewuster omgaan met je emoties


Je kan bij mij terecht voor een shiatsumassage, stoelmassage en emoshiatsu.

Lees meer

WHAT IF ONE OPPORTUNITY COULD CHANGE YOUR LIFE?

IMG 0360

ALOE INSPIRED!

 

Lees meer..